DISPOSICIONS – DEPARTAMENT DE LA PRESIDÈNCIA – CONSELL CATALÀ DE L’ESPORT
RESOLUCIÓ PRE/3548/2022, d’11 de novembre, per la qual s’obre la convocatòria per a la concessió d’ajuts extraordinaris i d’emergència per fer front a les afectacions econòmiques i socials produïdes en el sector de l’activitat física i l’esport a causa de les mesures de suspensió i limitació de l’obertura al públic de les instal·lacions esportives a Catalunya entre els dies 8 de febrer i 31 de desembre de 2021, adoptades per les resolucions dels departaments de Salut i Interior, entre els dies 5 de febrer i 23 de desembre, com a conseqüència de la crisi sanitària, econòmica i social de la COVID-19
Programa 1. Per a entitats gestores d’instal·lacions esportives l’obertura al públic de les quals s’hagi vist suspesa o limitada.
BENEFICIARIS
Les gestores d’una instal·lació esportiva que siguin:
- Entitats esportives inscrites al Registre d’Entitats Esportives de la Generalitat de Catalunya (REE).
- Empreses inscrites amb l’epígraf 967.1 (instal·lacions esportives) o 967.2 (escoles i serveis de perfeccionament de l’esport)
Què es considera entitat gestora?
- La que assumeix tota la responsabilitat de la gestió integral de la instal·lació esportiva.
- Les que no són propietàries de la instal·lació han de tenir un contracte de concessió/ concert o un conveni/encàrrec de gestió emès per la propietat.
QUANTIA DELS AJUTS
- L’import de l’ajut s’estableix en funció del nombre de metres quadrats de la superfície dels diferents tipus d’espais esportius que conformen cada instal·lació esportiva, recollits al Cens d’Equipaments Esportius de Catalunya (CEEC). L’import de l’ajut per a cada instal·lació serà la suma dels imports corresponents a cada tipus d’espai esportiu que conformin la instal·lació d’acord amb els trams i les quanties recollides a la taula següent:

L’import de l’ajut es podrà reduir proporcionalment per a cada tipologia d’instal·lació a cada convocatòria, en funció de l’afectació que estigui determinada en les mesures establertes o que es puguin adoptar.
En el cas que la persona sol·licitant gestioni més d’una instal·lació esportiva afectada per la suspensió de l’obertura al públic l’import màxim de l’ajut és de 250.000 euros.
REQUISITS PER OBTENIR LA CONDICIÓ DE PERSONA BENEFICIÀRIA
- No tenir la consideració d’empresa en situació de crisi en data 31 de desembre de 2019. Les petites empreses i microempreses podien estar en situació de crisi en la data abans esmentada, sempre i quan no estiguessin en un procediment concursal i no haguessin rebut un ajut de salvament (ajut encara no tornat) o un ajut de reestructuració (i continuïn sotmeses al pla de reestructuració).
- No estar subjecta a una ordre de recuperació pendent després d’una decisió prèvia de la Comissió Europea que hagi declarat un ajut percebut il·legal i incompatible amb el mercat interior.
- Ser titular de la gestió d’una instal·lació esportiva. La instal·lació s’ha de trobar en servei, ha d’estar recollida al CEEC, i la seva obertura al públic s’ha d’haver vist directament suspesa o limitada durant l’any 2021 per mesures de salut pública adoptades per les autoritats competents en el context de la situació de pandèmia generada per la COVID-19.
- En el cas de les empreses que gestionen instal·lacions esportives, estar donades d’alta a l’epígraf 967.1 (Instal·lacions esportives) o a l’epígraf 967.2 (Escoles i serveis de perfeccionament de l’esport) de les tarifes i la instrucció de l’Impost d’Activitats Econòmiques.
- No trobar-se en cap de les circumstàncies que impedeixen adquirir la condició de persona beneficiària.
- Complir les obligacions i no incórrer en els supòsits de prohibició.
- Estar al corrent del compliment de les obligacions tributàries davant l’Estat i la Generalitat i les obligacions davant la Seguretat Social.
- En el cas que disposi d’una plantilla igual o superior a 50 persones treballadores, donar ocupació, almenys, a un 2% de treballadors/ores amb discapacitat sobre el nombre total de treballadors/ores, o bé aplicar les mesures alternatives.
- No haver estat sancionades, mitjançant resolució ferma, per la comissió d’una infracció greu en matèria d’integració laboral de persones discapacitades o molt greu en matèria de relacions laborals o en matèria de seguretat i salut en el treball, durant l’any anterior a la convocatòria.
- Complir l’obligació de respectar la igualtat de tracte i d’oportunitats a l’àmbit laboral i, amb aquesta finalitat, adoptar mesures adreçades a evitar qualsevol tipus de discriminació laboral entre homes i dones.
- En el cas que tingui una plantilla igual o superior a 25 persones, indicar els mitjans que s’utilitzen per prevenir i detectar casos d’assetjament sexual i d’assetjament per raó de sexe i per intervenir-hi en llurs centres de treball, d’acord amb els agents socials.
- No haver estat objecte de sancions administratives fermes ni de sentències fermes condemnatòries per exercir o tolerar pràctiques laborals considerades discriminatòries per raó de sexe o de gènere.
- Disposar d’un sistema d’organització i de gestió de la prevenció.
- Quan les activitats que es duen a terme en les instal·lacions esportives objecte d’aquests ajuts comportin contacte habitual amb menors, disposar de les certificacions legalment establertes, o comprometre’s a fer-ho.
- Complir els requisits de política lingüística.
- En el cas de fundacions i associacions no esportives, haver adaptat els estatuts segons la disposició transitòria primera de la Llei 4/2008, de 24 d’abril, del llibre tercer del Codi civil de Catalunya, relatiu a les persones jurídiques.
- En el cas de fundacions, haver complert el deure de presentar els comptes anuals davant del protectorat.
- En el cas d’associacions esportives d’utilitat pública, haver complert el deure de presentar els comptes anuals davant l’òrgan competent del Consell Català de l’Esport.
- Que l’entitat gestora disposi de la llicència o comunicació ambiental preceptiva per desenvolupar l’activitat esportiva a la instal·lació.
SOL·LICITUDS I DOCUMENTACIÓ
La representació legal de l’entitat o empresa sol·licitant han de presentar una única sol·licitud d’ajut amb independència del nombre d’instal·lacions esportives que gestionin. En la sol·licitud la persona sol·licitant ha de detallar de forma individualitzada les instal·lacions esportives que gestiona, amb del número de referència del CEEC, el nom, l’adreça i el municipi, de cadascuna de les instal·lacions esportives gestionades. Només en el cas que la instal·lació no estigui donada d’alta al CEEC, s’indicarà el nom de la instal·lació i la data, anterior a la publicació de la convocatòria, en què es va sol·licitar l’alta i que consta al correu de resposta automàtica rebut en el moment de la sol·licitud al web https://equipaments.esport.gencat.cat/ceeree/cercador
Les sol·licituds s’han de presentar telemàticament per mitjà de: http://web.gencat.cat/ca/tramits/index.html
PRESENTACIÓ DE SOL·LICITUDS
2.1. El termini de presentació de sol·licituds és de cinc (5) dies hàbils a comptar de l’endemà de la publicació d’aquesta convocatòria en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.
- Les sol·licituds s’han de presentar telemàticament per mitjà del model normalitzat que està a disposició de les persones interessades a l’adreça Tràmits gencat (tramits.gencat.cat).
La identificació i la signatura electrònica de la persona sol·licitant es farà mitjançant els sistemes d’identificació i de signatura electrònica admesos per la Seu electrònica, que es poden consultar a Certificats i signatures electròniques. gencat.cat.
EXCLOSES
3.3 Queden excloses com a beneficiaris d’aquests ajuts els ens locals de Catalunya; les persones jurídiques participades en més d’un 50% per capital públic, a excepció de les universitats, en el seu cas; i els professionals i treballadors autònoms.
3.4 Queden excloses també les persones o entitats que gestionen únicament instal·lacions esportives d’ús exclusiu: escolar, assistencial, sanitari, residencial o turístic.
No s’imputarà cap ajut als espais a l’aire lliure, incloses les piscines a l’aire lliure, atès que les limitacions de l’aforament a utilitzar no van tenir cap afectació negativa en la seva gestió.
PAGAMENT
L’import de l’ajut s’abonarà en un únic pagament a partir del moment en què es resolgui la concessió de l’ajut, sense exigència de garanties
JUSTIFICACIÓ I VERIFICACIÓ
11.1. La concessió d’aquests ajuts no requereix cap altra justificació que l’acreditació del compliment dels requisits detallats a les bases, mitjançant la declaració responsable establerta, sens perjudici dels controls que s’efectuïn amb posterioritat.
11.2. L’òrgan instructor, per tal de comprovar el compliment dels requisits establerts per a l’obtenció dels ajuts, realitzarà un pla de verificació per mostreig del 5%, posterior al pagament que s’haurà d’implementar durant l’exercici pressupostari següent al del pagament de l’ajut.
A aquest efecte, l’òrgan instructor podrà requerir a les persones beneficiàries de l’ajut la informació i la documentació que resulti necessària per verificar el compliment dels requisits establerts per a l’obtenció de l’ajut.
OBLIGACIONS DE LES PERSONES BENEFICIÀRIES
- Mantenir l’activitat com a mínim un període d’un any des de la data de concessió de l’ajut.
- Conservar durant 10 anys els documents justificatius del compliment dels requisits necessaris per a l’obtenció de l’ajut i de l’aplicació dels fons rebuts, inclosos els documents electrònics, en tant que puguin ser objecte de les actuacions de comprovació i control, d’acord amb la normativa comunitària.
- Sotmetre’s a les actuacions de comprovació que corresponguin al Consell Català de l’Esport, i a les de control de l’activitat econòmica i financera que corresponguin a la Intervenció General de la Generalitat de Catalunya, a la Sindicatura de Comptes o a d’altres òrgans competents, tant nacionals com comunitaris, i aportar tota la informació i documentació que els sigui requerida en l’exercici de les actuacions anteriors.
- Comunicar a l’òrgan concedent de l’ajut la sol·licitud o l’obtenció d’altres subvencions, ajuts, ingressos o recursos per a la mateixa finalitat procedents de qualsevol administració o entitat, pública o privada, nacional o internacional, i qualsevol altra alteració produïda en les ja comunicades, per tal que se’n pugui avaluar la seva compatibilitat.
- Disposar dels llibres comptables, registres diligenciats i altres documents degudament auditats en els termes exigits per la legislació mercantil i sectorial aplicable a la persona beneficiària en cada cas, així com aquells estats comptables i registres específics que siguin exigits per la normativa amb relació als comptes, amb la finalitat de garantir l’exercici adequat de les facultats de comprovació i control. O bé dipositats als registres corresponents per a la seva diligència o auditoria.
- Reintegrar els fons percebuts en el cas de revocació de l’ajut en els termes que s’indiquin a la resolució corresponent.
- D’acord amb l’article 55.2 de la Llei 19/2014, del 29 de desembre, adequar la seva activitat als principis ètics i les regles de conducta establerts al codi ètic inclòs a l’annex de l’Acord GOV/85/2016, de 28 de juny. En cas d’incompliment dels principis ètics i regles de conducta, és d’aplicació el règim sancionador previst en la Llei 19/2014, de 29 de desembre, i les sancions que preveu l’article 84 pel que fa a les persones beneficiàries d’ajuts públics, sens perjudici d’aquelles altres possibles conseqüències previstes a la legislació vigent en matèria de subvencions.
- Fer un ús no sexista, no estereotipat ni androcèntric del llenguatge en tota la seva documentació, les comunicacions i les publicacions.
- Les entitats privades a les quals es refereixen els epígrafs a) i b) de l’article 3.4 de la Llei 19/2014, del 29 de desembre, han de complir amb les obligacions de transparència del títol II d’aquesta Llei que els siguin aplicables.
- Si l’entitat beneficiària és una persona jurídica i se li ha concedit un ajut per import superior a 10.000 euros, ha de comunicar mitjançant declaració responsable al Consell Català de l’Esport la informació relativa a les retribucions dels seus òrgans de direcció o administració, per tal que l’òrgan concedent les faci públiques, d’acord amb el que preveu l’article 15.2 de la Llei 19/2014, de 29 de desembre.