El nou pla és un projecte impulsat pel Consell Esportiu del Baix Llobregat juntament amb el laboratori ciutadà Citilab, de Cornellà de Llobregat.
- El nou pla és el resultat d’un projecte col·laboratiu en el qual han participat prop de 100 persones i més de 60 institucions i entitats.
- L’objectiu és impulsar el potencial transformador de l’activitat física i l’esport a la comarca del Baix Llobregat a través de generar un estil de vida actiu i saludable.
- L’acte de presentació ha comptat amb la intervenció del president del Consell Esportiu del Baix Llobregat (CEBLLOB), Salvador Valls, i dels actors de referència que han participat en tot el procés d’elaboració del projecte.
La jornada de presentació de les conclusions de l’ActivaLab, el nou Pla Estratègic d’Esport i Activitat Física impulsat pel Consell Esportiu del Baix Llobregat juntament amb el laboratori ciutadà Citilab, de Cornellà de Llobregat, ha tingut lloc, aquest matí, a la sala d’actes del Centre de Promoció Econòmica Molí d’Empresa de Martorell.
El nou pla, que és el resultat d’un projecte col·laboratiu en el qual han participat prop de 100 persones i més de 60 institucions i entitats, té com a objectiu impulsar el potencial transformador de l’activitat física i l’esport a la comarca del Baix Llobregat, a través d’accions enfocades a generar un estil de vida actiu i saludable.
“Els bons projectes acaben bé i pel Consell Esportiu del Baix Llobregat és un orgull liderar i presentar aquest projecte, que, estic segur, serà una petjada important per l’esport i l’activitat esportiva de la nostra comarca”. Amb aquestes paraules, Salvador Valls, president del Consell Esportiu del Baix Llobregat, ha donat la benvinguda a l’acte de presentació. A la seva intervenció, ha posat en valor que la iniciativa va sorgir amb l’objectiu de generar un canvi en el model d’entendre la oferta esportiva a Catalunya. “Necessitàvem anar més enllà de l’esport escolar, per això vam encarregar un pla estratègic, amb una mirada diferent, que combinés el coneixement del sector amb el concepte de cohesió social i equilibri territorial”, ha afegit.
Juanma Murua, consultor, investigador i formador especialitzat en ciutat, economia i esport, que ha donat suport en tot el procés d’elaboració del pla, ha assenyalat les quatre línies estratègiques sobre les que s’ha treballat: societat, gestió, innovació i territori. A més, ha explicat que el repte de tot el procés estava en cohesionar dos tipus de metodologies; per una banda, el pla estratègic, i per altre, les aportacions dels laboratoris dels municipis, amb el Citilab al capdavant. Pel que fa l’àrea social, segons Murua, les accions han estat definides amb l’objectiu d’aconseguir la incorporació de l’activitat física, més enllà dels temps de lleure, a la vida diària de totes les persones, especialment aquelles amb més dificultats per ser actives.
Javier González, director gerent de Citilab, ha definit Activalab com un laboratori ciutadà especialitzat en l’esport que té en compte la ciutadania. Ha volgut posar en relleu que el laboratori ciutadà segueix el concepte “user driver”, un model en el que el ciutadà és promotor i agent de la innovació. “El nostre objectiu és que l’ActivaLab es consolidi com el sistema model per fer projectes que transformaran la vida de la gent”, ha afegit.
Un canvi de paradigma: de projecte esportiu a projecte educatiu
La jornada, conduïda per Empar Polo, cap de Comunicació de Citilab, també ha comptat amb la presència de Valentí Santos, director del Patronat Municipal de Serveis d’Atenció a les Persones de Martorell, que ha estat l’encarregat de presentar la primera iniciativa que es posarà en marxa en el marc de l’ActivaLab: el projecte Esport Educatiu 360o. Respecte a l’Esport Educatiu 360, Santos ha volgut assenyalar la importància del canvi de paradigma que aporta el projecte: “això no és un projecte esportiu, sinó un projecte educatiu”. A més, ha afegit que es tracta d’una aposta molt important perquè “es destina més d’1% del pressupost general del municipi per fer-ho possible”.
En aquesta mateixa línia, Salvador Valls, president del CEBLLOB, ha volgut aclarir que aquest concepte de “canvi de mirada no vol excloure la modalitat de l’esport competitiu. Estàvem tractant la competició esportiva amb una visió única i volíem donar més importància als valors”.
Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell, que ha estat l’encarregat de la cloenda de l’acte de presentació, ha volgut potenciar aquest missatge amb la seva intervenció: “L’esport té una vessant competitiva, però també una vessant educativa. No tot és competir”. Ha apuntat que Martorell ha estat un ajuntament pioner en recolzar Martorell Educa 360o, una iniciativa que ha definit com “una aposta valenta”. Pel que fa al finançament econòmic, ha explicat que ara mateix es troben en una fase de recerca de recursos externs i col·laboracions econòmiques per tirar endavant el projecte. “L’objectiu és acabar amb les desigualtats des de la infantessa i aconseguir que tots els nens i nenes tinguin les mateixes oportunitats per accedir a activitats extraescolars”, ha afegit. A més, ha assenyalat que gràcies a aquesta iniciativa s’ha aconseguit que un 63% de nens i nenes que no practicaven esport amb el model competitiu ara ho facin. Al seu discurs també ha volgut donar les gràcies al Consell Esportiu del Baix Llobregat perquè “ha estat un partner molt important per posar en marxa tot aquest projecte”.