Amb motiu del Dia Mundial de l’activitat física
- El Consell Esportiu del Baix Llobregat apunta que més del 70% de la població adulta realitza algun tipus de pràctica esportiva, superant el 45,6% de la mitjana catalana. El 75% de la població practicant realitza activitat esportiva de forma lliure o a través de l’oferta municipal o privada comercial.
- Els homes practiquen més esport que les dones, però aquesta diferència és cada vegada més petita. Aquesta dada és extensible als nens i nenes en edat escolar.
- Els 76,1% dels nens i nenes en edat escolar practiquen algun esport. Respecte a les activitats més practicades entre la població escolar del Baix Llobregat hi destaquen futbol, futbol sala, bàsquet, arts marcials, danses i natació.
El Consell Esportiu del Baix Llobregat (CEBLLOB) se suma a la celebració, aquest dijous, 6 d’abril, del Dia Mundial de l’activitat física posant atenció a les dades de la comarca pel que fa a l’activitat esportiva. Les últimes enquestes apunten que més del 70% de la població adulta realitza algun tipus de pràctica esportiva, superant el 45,6% de la mitjana catalana.
El 75% de la població practicant realitza activitat esportiva de forma lliure o a través de l’oferta municipal o privada comercial i el 13,4% de la població de la comarca està abonada a algun complex esportiu municipal.
Els homes practiquen més esport que les dones, però aquesta diferència és cada vegada més petita. Córrer pel carrer, natació o practicar amb aparells cardiovasculars són exercicis comuns pels dos sexes. Les dones, però, prefereixen ioga i els homes opten per exercicis de musculació.
En relació amb la diferència de pràctica esportiva entre nens i nenes, la divergència detectada a l’edat adulta és extensible als més petits. Tot i que, com també succeeix a l’edat adulta, aquesta s’ha reduït considerablement en els darrers anys.
El 80% dels joves realitza alguna pràctica esportiva
Pel que fa a la segmentació per grups d’edat, s’observa com el nivell de pràctica va disminuint a mesura que augmenta l’edat. La població més jove és la que presenta un major índex de pràctica esportiva amb valors superiors al 80%, aquest tant per cent disminueix en edats compreses entre els 35 i 44 anys fins arribar al 73%, coincidint en l’etapa de formar una família i de consolidació professional.
Millorar la salut, mantenir la forma física o els gustos personals són els principals motius per portar a terme una pràctica físico-esportiva. Els que decideixen no fer esport al·leguen falta de temps, motius de salut i cansament del dia a dia.
Més running, BTT i proves de resistència
En els darrers anys s’ha produït un elevat increment de la pràctica del running, bicicleta tot terreny (BTT) i proves de resistència, evolucionant des de la vessant de la salut però amb un element de competició amb un mateix. La incorporació de la tecnologia a l’esport també ha fomentat una major pràctica d’aquestes disciplines amb les diferents aplicacions que permeten l’avaluació del rendiment esportiu, reservar espais esportius o accedir a instal·lacions esportives, entre d’altres.
El futbol, el futbol sala, el bàsquet, les arts marcials, les danses i la natació, els esports més practicats al Baix Llobregat
Pel que fa a la pràctica d’activitat físico-esportiva en edat escolar, un 76,1% de la població practica algun esport. El futbol, el futbol sala, el bàsquet, les arts marcials, les danses i la natació destaquen com els esports més practicats al baix Llobregat.
Respecte a l’esport inclusiu, segons les últimes dades, un 35,7% de les persones amb discapacitat practiquen esport, de les quals un 58,9% son homes i un 41,5% dones. Els esports que més hi destaquen entre aquest col·lectiu són la natació, la gimnàstica i la boccia. També existeix un gran percentatge de pràctica d’altres disciplines esportives com poden ser esports tradicionals adaptats a cada col·lectiu, o l’eslàlom, entre altres.